Egy korszerű és SEO-barát weboldallal könnyebben elérheti a céljait. Átfogó, minőségi WordPress honlapkészítési szolgáltatásokkal várjuk – bízza ránk a munka oroszlánrészét!
Ügyfélfogadás: 9:00-17:00
+36 70 778 0938
info@wordpressoldalkeszites.hu

Legutóbbi bejegyzéseink

Aki nincs jelen az interneten, az nem is létezik!
Title Image

Blog

Home  /  wordpress oldal készítés   /  Mi a különbség a landing oldal és a weboldal között?

Mi a különbség a landing oldal és a weboldal között?

Minden landing oldal lehet weboldal, de nem minden weboldal landing oldal. Ha tisztában vagyunk vele, hogy melyiknek mi a célja, a felépítése, rögtön meg is értjük ezt az állítást. Nézzük, miben térnek el egymástól.  

Mi a landing oldal és mi a célja?

A landing oldal (vagy ahogy még nevezik, landoló oldal, céloldal, landing page), egy olyan aloldal, ahova a webhelyen belül a látogató „landol”, vagyis ahova megérkezik. A weboldal tulajdonosa célzottan erre érkezteti a felhasználókat, hogy ez legyen az a konkrét oldal, ahova először eljutnak, miután rákattintottak egy adott linkre. Ez a link szerepelhet hirdetésben, a Google keresőben, egy hírlevélben, egy közösségi média posztban vagy más kapcsolódó weboldalon.

A landing oldal egy adott célcsoporthoz szól, és célja a konverziók számának növelése. A témától függően ez a várt konverzió lehet egy adott termék megvásárlása, egy adott szolgáltatás igénybevétele, akció kapcsán vásárlásra ösztönzés, hírlevélfeliratkoztatás vagy akár kapcsolatfelvétel.

Attól függően, hogy mi a cél, a landing oldal:

  • kizárólag a célra vonatkozó üzenetet és egy egyértelmű cselekvésre való ösztönzést tartalmaz.
  • röviden, de minden fontos információt megoszt, fenntartva a figyelmet.
  • irányítja a felhasználó figyelmét és viselkedését.
  • designja letisztult, könnyen navigálható struktúrájú.
  • nem tartalmaz semmi olyan plusz információt, ami elterelné a figyelmet a konverziós cél teljesüléséről.

Ezzel szemben a weboldal?

Itt ragadnánk meg az alkalmat tisztázni egy félreértést. Hazánkban, az internet elterjedésével együtt tévesen került be a köztudatba a weboldal megfogalmazás. Az angol fordításból rosszul lett átemelve, és még ma is laikusok, szakmabeliek egyaránt a weboldal kifejezést használják a teljes site megnevezésére. Azonban helyesen ezt webhelynek hívjuk. Tehát egy adott domain alatt elérhető weboldalak összessége (főoldal, aloldalak), nem más, mint a webhely.

Még pontosabban: a webhelynek van egy főoldala (ezt nevezzük honlapnak, mert ez a hon, ebből indul ki minden más), minden további létrehozott aloldalt weboldalnak nevezünk.

Edukálni ezzel a blogunkkal nem tudunk mindenkit, ezért a félreértések elkerülése érdekében a továbbiakban mi is, ahogy szinte mindenki más, a weboldal megfogalmazást fogjuk használni a teljes site megnevezésekor.

Tehát, folytatva a cikk eredeti témáját, a landing page-el ellentétben a weboldalnak több célja is van egyszerre, ezért nem egy, hanem több aloldal alkotja.

A weboldalak változatos tartalommal rendelkeznek, amik az értékesítést, a tájékoztatást, a márkaépítést szolgálhatják. Egy webhelyen minden lényeges információ szerepel, amit a vállalkozásról tudni kell vagy érdemes (pl. bemutatkozás, referenciák, szolgáltatások/termékek ismertetője, partnerek, ügyfélvélemények, sajtómegjelenések, gyík, blog, és szegmenstől függően további hasznos tartalmak). A landing oldal ezek egyike a weboldalon belül, ahova direktben érkeztetni szeretnénk a látogatót és gyors konvertálásra ösztönözni.

Milyen landing oldalak lehetnek még?

A kérdésfelvetés abból ered, hogy technikailag nem csak a weboldalon belül az egyik aloldal lehet egy landing oldal. Funkciójuk szerint ugyan azt a szerepet töltik be, amit előbb már felsoroltunk, azonban vannak más kivitelezési lehetőségek is.

  • Landing oldal, mint aloldal:

Ilyen például, amikor a weboldalon belül létrehozunk egy aloldalt, de szerkezetileg eltér a felépítése a honlaptól. Például a menü-struktúrát nem jelenítjük meg, tehát nincs semmi kattintható pontja a landing oldalnak, teljesen letisztult, csak a konverzióra ösztönöz. Mindössze a technikai kivitelezés miatt a fő domain alapján hoztuk létre.

Tehát a weboldalunk:

www.barmi.hu

A landing oldal pedig:

www.barmi.hu/akcio-lp

Előbbi esetében minden információ és funkció elérhető, míg utóbbi esetében, a landing oldalt a laikus felhasználó „csak” a linkre kattintva éri el, az URL-struktúrában nem szerepel.

  • Landing oldal, mint One-page weboldal:

Egyre elterjedtebb weblap design az egy oldalas struktúra. Az One-page nem más, mint, mikor a weboldal egyetlen egy oldalból áll. Ugyan úgy lehet menüszerkezete (pl. Rólunk, Kapcsolat, Árak, stb.), azonban ezek nem irányítanak át egy aloldalra, hanem az oldalon belül maradva az adott menü blokkjához ugrat át. Tehát kattintás nélkül, akár csak görgetéssel minden tartalom elérhető.

Az One-page weboldal egyben landing oldal is, mivel nincsnek külön aloldalai, ami céloldal lehetne.

Összegzésül

Azzal kezdtük a cikket, hogy minden landing oldal weboldal, de nem minden weboldal landing oldal. A végére érve, bízunk benne, hogy már átlátható miért is ez a megállapítás.

Egy landing page lehet a weboldal menüszerkezetébe beépített aloldal, egy attól szerkezetileg elkülönülő aloldal, vagy egy One-page struktúrájú weboldal. Célját tekintve egyetlen üzenetet közvetít és konverzióra ösztönöz. Míg egy weboldal ennél összetettebb, több aloldalból állhat, tartalmilag sokkal részletesebb és több célt szolgál egyszerre.

Ha wordpress weboldal készítésben gondolkodik és egy megbízható, gyors, profi csapatot szeretne megbízni, akkor forduljon hozzánk bizalommal, segítünk!

Üdvözlettel,

wordpressoldalkeszites.hu csapata