Egy korszerű és SEO-barát weboldallal könnyebben elérheti a céljait. Átfogó, minőségi WordPress honlapkészítési szolgáltatásokkal várjuk – bízza ránk a munka oroszlánrészét!
Ügyfélfogadás: 9:00-17:00
+36 70 778 0938
info@wordpressoldalkeszites.hu

Legutóbbi bejegyzéseink

Aki nincs jelen az interneten, az nem is létezik!
Title Image

Tudástár

Home  /  Tudástár

Webfejlesztés és Tervezés

A WordPress webfejlesztés- és tervezés weboldalak WordPress sablonok alapján történő létrehozásának folyamata, ami magában foglalja a webhely arculatának és működésének kialakítását, az alkalmazások funkcionalitásának egyedi megtervezését, felépítését és programozását, illetve a webtartalom-fejlesztést és az adatbázis-kezelést is. 

Egy újabb mozaikszó, az angol HyperText Markup Language kifejezésből, magyar fordításban hiperszöveges jelölőnyelv. A HTML egy leíró nyelv a weboldalak készítéséhez. Szöveges tartalommal és szimbólumokkal kerül leírásra, hogy mit szeretnénk megjeleníteni. Például a forráskódban egy címsor így néz ki: <h1>WordPress weboldal készítés<h1>. Ezek a leíró nyelv elemek határozzuk meg a weboldal teljes tartalmát.  

Mozaikszó, az angol cascading style sheets kifejezésből. Magyar megfogalmazásba stílusleíró nyelv. Nagyon leegyszerűsítve ennek segítségével formázható a weboldal megjelenése.

Szintén mozaikszó, a HyperText Transfer Protocol angol kifejezésből, magyarul információátviteli protokoll. Információt közvetít. Mikor rákeres egy weboldalra, Ön egy kliens, ezt a kliens kérést közvetíti a HTTP az adott szervernek, ahol a weboldal megtalálható, és válaszul megjelenik a keresett honlap. Ennek biztonságos verziója a HTTPS protokoll. 

A WordPress témára épül, ez határozza meg felépítését, kinézetét, aminek szerkesztéséhez szükség van egy felületre is. A téma lehet egyedi fejlesztés vagy sablon alapú. Egy ilyen sablon típus a DIVI, saját DIVI szerkesztő felülettel. Nevezhetjük oldalépítő programnak is, rengeteg választható sablonnal.

Az Elementor egy témaépítő modul, nevezik még oldalépítő programnak, de angolosan page builder vagy theme builder is. Egy alap, kezdőknek is használható felület, segítségével szerkeszthető a weboldal kinézete, tartalma. 

Szintén mozaikszó, az angol user experience kifejezésből. Jelentése felhasználói élmény. Az UX a webdesign egy irányzata, ami arra szolgál, hogy javítsa a felhasználók weboldallal kapcsolatos élményét. Már a célcsoport meghatározástól, egészen a weboldal felépítésén, tartalom kialakításán keresztül a tesztelésig, szerteágazó feladatokat igényel. Minél inkább ki tudja szolgálni a weboldal a látogatói igényeit, annál magasabb arányban vállhatnak ügyféllé.

Ma már alap elvárás egy weboldallal szemben, hogy reszponzív legyen. Ez azt jelenti, hogy a weboldal designja igazodik a különböző eszközökhöz és annak megfelelő a formában jelenik meg (asztali számítógép, laptop, okostelefonok eltérő kijelző mérete szerint, tablet, stb.).

A WordPress megjelenését sablonok, tehát témák vezérlik. Ezek a témák lehetnek már kész sablonok vagy egyedi készítésűek. A sablon megnevezés ne tévesszen meg senkit, ez egy váz, több ezernyi közül lehet választani, úgy, hogy azok megjelenése egyedire szabható és funkcionalitásuk bármikor tovább fejleszthető. Tehát nem pár darab sablon áll rendelkezésre és ezáltal minden WordPress weboldal egymás utánzata, hanem pont ellenkezőleg. Számtalan lehetőség áll rendelkezésre az egyedi igények megvalósítására.

Tartalomkezelésrendszerek (CMS)

A tartalomkezelő rendszer (CMS) egy olyan, a testreszabási lehetőségek széles skálájával és keresőoptimalizálási funkcióval is rendelkező (szoftveres) alkalmazás, ai lehetővé teszi több közreműködő számára az együttműködést digitális tartalmak (pl. weboldalak) létrehozásában, módosításában, szerkesztésében és közzétételében. 

Mozaikszó, az angol content management system kifejezésből. Magyarul tartalomkezelő rendszer (TKR), amin keresztül létrehozhatjuk és kezelhetjük ezeket a tartalmakat.

A WordPress nem más, mint egy nyílt forráskódú tartalomkezelő rendszer. Tehát egy olyan szoftver, ami egy keretrendszert biztosít a weboldal elkészítéséhez. Számtalan funkcióval felruházható és a teljesen egyedi elképzelések is megvalósíthatóak a rendszerrel.

A WordPress modulárisan felépített. Ezek a modulok, vagy bővítmények, olyan szoftver, amivel fejleszthető a weboldal funkcionalitása. Ezek kész szoftverek, könnyen telepíthetőek és beépíthetőek a WordPressbe, valamint mód van ezeket egyedibbre is szabni.

Toggle tartalom

Szintén egy mozaikszó, a Really Simple Syndication angol kifejezésből, magyarul nagyon egyszerű hírmegosztás. Az RSS technológiát alkalmazó oldalak esetén a felhasználóknak lehetőségük van feliratkozni adott RSS-csatornákra. Ezáltal nincs szükségük újra és újra felkeresni adott oldalakat az őket érdeklő új tartalmak miatt, hanem azokat a rendszer összegyűjti, így a felhasználók direkt keresés nélkül fogyaszthatják a friss tartalmakat.

Webtárhely és Infrastruktúra

A webtárhely szolgáltatás infrastruktúrája egy olyan stabil és megbízható fizikai és virtuális környezet, ami a hardvert, a tárhelyet, az operációs rendszert, a webszervert, a szoftvereket, a biztonsági keretrendszert és a hálózatot foglalja magában a webalkalmazások és webhelyek tárolásának és az interneten való zökkenőmentes üzemeltetésének biztosítására.

A weboldal működéséhez webszerverre van szükség, ezen kerül tárolásra a honlap dokumentációja. Tárhely szolgáltatásból több típus létezik. Egyik ilyen a megosztott tárhely, mikor egy szerveren egyszerre több weboldalt tárolnak. A VPS a virtuális privát szerver kifejezésből képződött mozaik szó. A VPS tárhely nem más, mint mikor a fizikai szerver felosztásra kerül virtuálisan, így több privát szervert kialakítva. Mint egy bankszéf, van egy nagy széfterem, de azon belül sok privát széf között válogathatunk.

Egy honlap különböző dokumentációkból épül fel, ahhoz, hogy ez publikálható, tehát online elérhető legyen szükséges egy webszerver. Tehát a weboldal működéséhez elengedhetetlen egy tárhely, amin tárolásra kerül a honlap dokumentációja és az meg tudjon jelenni a felhasználók számára.

Secure Socket Layer kifejezésből képződött mozaik szó. Például mikor egy felhasználó (kliens) rákeres egy weboldalra, akkor erről információt kap az a szerver, ahol a keresett weboldalt tárolják. Ezt az információátvitelt SSL tanúsítvánnyal lehet titkosítani és biztonságosabbá tenni. Általánosságban a szerverek, kliensek közötti kommunikáció biztonságossá tételét szolgálja.

Ahhoz, hogy adott platform, például a Google Analytics vagy a Facebook adatokat tudjon gyűjteni a weboldalról és így nyomon követhető legyen a webhely teljesítménye, követőkódot kell beépíteni a honlapba. Ezen keresztül a weboldal meg tudja osztani adatait az adott platformmal. Például a látogatottsági adatokat, a konverziók számát, az eszköz szerinti felhasználók alakulását, vagy akár demográfiai adatokat is.

A gyorsítótár egy adattároló. Ha ketté bontjuk a szót, már értelmet is nyer: Gyorsító, mert használata segíti, hogy gyorsabban fusson a weboldal. Tár, mert tárol, és ezáltal tud gyorsítani. Bizonyos adatok eltárolásával nincs arra szükség, hogy ezt minden alkalommal egy adatbázisból jelenítsen meg a weboldal, ezzel lassítva annak betöltődését.

A Google feltérképezi a világhálót, indexeli a „talált” URL-eket és egy adatbázisba gyűjti. Ezek megjelenítési sorrendje azonban nem véletlenszerű. Számos szempont szerint rangsorolja a weboldalakat az organikus találati listán. Ehhez számos algoritmust is használ. Ilyenkor a keresőrobotok adott meghatározások szerint vizsgálják a weboldalakat, például tartalomra vonatkozóan, linkprofilra vagy reszponzivítás szerint. A kapott adatok alapján a Google értékel, ami aztán befolyásolja a weboldalak rangsorát.  

Egy webstatisztikai program, aminek segítségével számos adatot gyűjthetünk a weboldal teljesítményéről. Az alapvető információkon túl, mint a felhasználók száma, csatornák közötti megoszlás, weboldalon töltött idő, egészen az összetettebb adatokig elemezhetünk, mint a felhasználói viselkedés, célok teljesülése, egyedi jelentések készítése. 

A Search Console egy ingyenes Google szolgáltatás. Az eszköz segítségével nyomon követhető a weboldal működése és teljesítménye. Többek között információt ad arról, hogy a Google feltudja-e térképezni a weboldalt, van-e bármi indexelési probléma, milyen keresésekre jelent meg a honlap.

Ismét egy mozaikszó, az angol search engine optimization kifejezésből, magyarul keresőoptimalizálás. A SEO olyan munkafolyamat, aminek célja, hogy a weboldal helyezései javuljanak, tehát minél előkelőbb pozícióban jelenjen meg a keresőmotorok organikus találati listáján. Nem összekeverendő a fizetett hirdetések közötti megjelenéssel.

A magyar köznyelvben sütiként is ismerjük. Ez egy szövegfájl, amit a weboldal eltárol a felhasználó eszközén. Olyan adatokat tartalmaz, amik a későbbi beazonosítást szolgálják.

Az angol frequently asked questions eredő mozaikszó. Magyar változata a GYIK, tehát a gyakran ismételt kérdések.

Mozaikszó, a Questions and answers angol kifejezésből. Magyarul kérdések és válaszok. Hasonló a GYIK-hoz, azonban ott előre összegyűjtött, gyakran felmerülő kérdésekre adnak választ. A Q&A esetében viszont a felhasználó tehet fel konkrét kérdést és az kerül direktben megválaszolásra.

A weboldalak esetében a metaadatok arra szolgálnak, hogy beazonosíthatóak legyenek a honlap dokumentumai. Nagyon fontos szerepet töltenek be a SEO-ban, valamint a weboldal felhasználó szerzésében. A metaadatok az oldal kódjában jelennek meg és ezekkel a weboldal teljes tartalmát leírhatjuk. Például a weboldal leírása, a képek elnevezése, de egyedi metaadatot adhatunk meg arra vonatkozóan is, hogy a találati listán milyen szöveges tartalom jelenjen meg a rangsorolásnál.

Egy honlap különböző dokumentációkból épül fel, ahhoz, hogy ez publikálható, tehát online elérhető legyen szükséges egy webszerver. Tehát a weboldal működéséhez elengedhetetlen egy tárhely, amin tárolásra kerül a honlap dokumentációja és az meg tudjon jelenni a felhasználók számára.

Secure Socket Layer kifejezésből képződött mozaik szó. Például mikor egy felhasználó (kliens) rákeres egy weboldalra, akkor erről információt kap az a szerver, ahol a keresett weboldalt tárolják. Ezt az információátvitelt SSL tanúsítvánnyal lehet titkosítani és biztonságosabbá tenni. Általánosságban a szerverek, kliensek közötti kommunikáció biztonságossá tételét szolgálja.

Ahhoz, hogy adott platform, például a Google Analytics vagy a Facebook adatokat tudjon gyűjteni a weboldalról és így nyomon követhető legyen a webhely teljesítménye, követőkódot kell beépíteni a honlapba. Ezen keresztül a weboldal meg tudja osztani adatait az adott platformmal. Például a látogatottsági adatokat, a konverziók számát, az eszköz szerinti felhasználók alakulását, vagy akár demográfiai adatokat is.

A gyorsítótár egy adattároló. Ha ketté bontjuk a szót, már értelmet is nyer: Gyorsító, mert használata segíti, hogy gyorsabban fusson a weboldal. Tár, mert tárol, és ezáltal tud gyorsítani. Bizonyos adatok eltárolásával nincs arra szükség, hogy ezt minden alkalommal egy adatbázisból jelenítsen meg a weboldal, ezzel lassítva annak betöltődését.

A Google feltérképezi a világhálót, indexeli a „talált” URL-eket és egy adatbázisba gyűjti. Ezek megjelenítési sorrendje azonban nem véletlenszerű. Számos szempont szerint rangsorolja a weboldalakat az organikus találati listán. Ehhez számos algoritmust is használ. Ilyenkor a keresőrobotok adott meghatározások szerint vizsgálják a weboldalakat, például tartalomra vonatkozóan, linkprofilra vagy reszponzivítás szerint. A kapott adatok alapján a Google értékel, ami aztán befolyásolja a weboldalak rangsorát.  

Egy webstatisztikai program, aminek segítségével számos adatot gyűjthetünk a weboldal teljesítményéről. Az alapvető információkon túl, mint a felhasználók száma, csatornák közötti megoszlás, weboldalon töltött idő, egészen az összetettebb adatokig elemezhetünk, mint a felhasználói viselkedés, célok teljesülése, egyedi jelentések készítése. 

A Search Console egy ingyenes Google szolgáltatás. Az eszköz segítségével nyomon követhető a weboldal működése és teljesítménye. Többek között információt ad arról, hogy a Google feltudja-e térképezni a weboldalt, van-e bármi indexelési probléma, milyen keresésekre jelent meg a honlap.

Ismét egy mozaikszó, az angol search engine optimization kifejezésből, magyarul keresőoptimalizálás. A SEO olyan munkafolyamat, aminek célja, hogy a weboldal helyezései javuljanak, tehát minél előkelőbb pozícióban jelenjen meg a keresőmotorok organikus találati listáján. Nem összekeverendő a fizetett hirdetések közötti megjelenéssel.

A magyar köznyelvben sütiként is ismerjük. Ez egy szövegfájl, amit a weboldal eltárol a felhasználó eszközén. Olyan adatokat tartalmaz, amik a későbbi beazonosítást szolgálják.

Az angol frequently asked questions eredő mozaikszó. Magyar változata a GYIK, tehát a gyakran ismételt kérdések.

Mozaikszó, a Questions and answers angol kifejezésből. Magyarul kérdések és válaszok. Hasonló a GYIK-hoz, azonban ott előre összegyűjtött, gyakran felmerülő kérdésekre adnak választ. A Q&A esetében viszont a felhasználó tehet fel konkrét kérdést és az kerül direktben megválaszolásra.

A weboldalak esetében a metaadatok arra szolgálnak, hogy beazonosíthatóak legyenek a honlap dokumentumai. Nagyon fontos szerepet töltenek be a SEO-ban, valamint a weboldal felhasználó szerzésében. A metaadatok az oldal kódjában jelennek meg és ezekkel a weboldal teljes tartalmát leírhatjuk. Például a weboldal leírása, a képek elnevezése, de egyedi metaadatot adhatunk meg arra vonatkozóan is, hogy a találati listán milyen szöveges tartalom jelenjen meg a rangsorolásnál.

Domain és URL kezelés

A domain név kezelés a domain név regisztrálását, aktív és stabil felügyeletét, ellenőrzését és a külső fenyegetésekkel szembeni védelmét hivatott biztosítani. Az URL kezelés a webhely belső linkjeinek és a külső hivatkozásoknak a kezelését és ellenőrzését jelenti a hatékony webes navigáció, a keresőoptimalizálás (SEO) és a gördülékeny felhasználói élmény érdekében.

A weboldalnak kell egy név, amit a böngészőbe beütve meg tud jelenni. Például www.ezittadomainnev.hu.  

Az angol uniform resource locator kifejezésből eredő mozaikszó. Magyar fordításban egységes erőforrás helymeghatározó, viszont ezt leegyszerűsítve webcímnek nevezzük. Az interneten megtalálható tartalmak címe, amit a böngésző keresőmezőjébe beütve megjeleníthető a keresett tartalom. például www.worpressoldalkeszites.hu, vagy egy kép esetén www.teszt.hu/referenciak/kedvencugyfel.jpg34.

Felhasználói Interakció

A felhasználói interakció a felhasználók és a rendszer (webhely) között létrejövő információcserére és műveletekre, illetve az azokra adott reakciókra és módjukra vonatkozik. A hatékony felhasználói interakció egyszerű és gördülékeny, minimális erőfeszítést igényel a felhasználó részéről a kívánt eredmény elérése érdekében.

Magyar fordításban kapcsolati űrlap. Arra szolgál, hogy a weboldalon keresztül üzenetet küldhessenek a felhasználók. Teljesen egyedire szabható, hogy mit tartalmazzon egy űrlap.

A weboldal szerkezete különböző elemekből áll. A fejléc az egyik legfontosabb, a weboldal legfelső blokkja. Ezzel találkozik először a felhasználó. Információdúsnak kell lenni (a Google keresőrobotok számára is), de könnyen átlátható, felhasználóbarát kinézettel. Tartalmazza többek között a navigációs menüt, keresőmezőt, logót, kapcsolati infókat.

Magyarul, a webfejlesztés témakörében űrlapot jelent. A form nem csak a hagyományos értelemben vett kapcsolati űrlap, mert számos más típust alkalmazhatunk, a céltól függően eltérő adatmezőket használhatunk. Például hírlevél feliratkozáshoz, letölthető anyagokhoz, e-bookhoz, jelentkezési űrlaphoz vagy akár ajánlatkérésre vonatkozóan. 

Egy weboldal szerkezete különböző elemekből áll. A fejléc a legfelső blokk, a legalsó a lábléc. A kettő közötti elemek az adott oldaltól függenek (pl. blog aloldal esetén a cikkek, kapcsolat aloldal esetén az elérhetőségekkel kapcsolatos blokkok, referencia aloldal esetén képek, leírások, stb.). Általában ezzel találkozik utoljára, a lap aljára görgetve a felhasználó. Azonban nem elhanyagolandó, fontos szerepe van. Legyen információdús, hogy a tartalom végére érve fenntartva maradjon a figyelem és interakcióba léphessen a felhasználó a weboldal tulajdonosával.

Minden weboldal dokumentációja webtárhelyen kerül tárolásra, ez biztosítja a működését. A cPanel a tárhely adminisztrációs felülete.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Szerver és Kapcsolódó Eszközök

A szerver olyan hardver vagy szoftveralkalmazás, ami hálózaton keresztül erőforrásokat, adatokat, szolgáltatásokat vagy programokat biztosít más számítógépeknek (ügyfeleknek). A kapcsolódó eszközök (pl. terheléselosztó, gyorsítótár, tűzfal) különféle célokat szolgáló kiegészítő szoftverek vagy alkalmazások, amelyek a webszerver mellett működnek annak funkcionalitásának, biztonságának és általános teljesítményének javítása érdekében.

Szintén egy mozaikszó, a file transfer protocol kifejezésből, magyarul fájl átviteli protokoll. Az FTP hozzáférés fájl szintű elérést biztosít a weboldalhoz, így fájlokat tudunk a fizikai eszközünkről áthelyezni a weboldal webszerverére. Persze visszafele is igaz, tehát a szerverről letölteni adott eszközre (pl. laptop, asztali pc).